Prečišćen tekst Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV i o obliku pregleda obračuna PDV

Poštovane koleginice i kolege,

Na žalost juče je, prema informacijama koje smo dobili,  u Službenom glasniku RS, broj 48/2018.g.  objavljen  je Pravilnik  o izmenama i dopunama Pravilnika o obliku, sadržini i načinu vođenja evidencije o PDV i o obliku i sadržini pregleda obračuna PDV.
Pravilnik o sadržaju, obliku i načinu vođenja PDV evidencija. Obrazac POPDV je ostao isti,  jedino su neka polja osenčena ,koja se ne popunjavaju.
Izvršene su izmene, u članu23. Pravilnika i članu 2a.stav2. pravilnika koje vam citiramo u nastavku:

„1) U periodu od 1. jula 2018. godine zaključno sa 30. junom 2019. godine, u postupcima provere pravilnosti iskazivanja podataka u Obrascu POPDV – Pregled obračuna PDV za poreski period od __________ do _________ 20__. godine, nadležni poreski organ ne uzima u obzir pogrešno iskazane podatke koji ne utiču na iznos poreske obaveze.

Dakle, u periodu od 1. jula 2018. godine zaključno sa 30. junom 2019. godine, u postupcima provere pravilnosti iskazivanja podataka u Obrascu POPDV, nadležni poreski organ neće uzimati u obzir pogrešno iskazane podatke koji ne utiču na iznos poreske obaveze. 

2) Član 2a „Podaci iz člana 2. ovog pravilnika evidentiraju se na osnovu izvršenih transakcija, aktivnosti, odnosno drugih poslovnih promena, osim ako ovim pravilnikom nije drukčije propisano. Podaci o prometu dobara i usluga koji je obvezniku PDV izvršio drugi obveznik PDV ili lice koje nije obveznik PDV (strano ili domaće lice), uključujući i podatke o izmeni naknade, osnovice, odnosno vrednosti tog prometa, evidentiraju se na osnovu računa o izvršenom prometu, izmeni naknade, osnovice, odnosno vrednosti tog prometa, odnosno drugog dokumenta kojim se dokazuje poslovna promena, osim podataka o:

1) prometu dobara i usluga za koji je poreski dužnik u skladu sa Zakonom i izmeni osnovice, odnosno vrednosti tog prometa;
2) plaćenom avansu, bez PDV, nezavisno od vrste prometa;
3) ispravci – smanjenju PDV po osnovu izmene – smanjenja osnovice za nabavljena dobra, odnosno primljene usluge za promet za koji nije poreski dužnik u skladu sa zakonom.”

Dakle, podaci o nabavkama dobara i usluga će se evidentirati isključivo na osnovu računa ili drugog dokumenta (izuzeci su nekoliko slučajeva), čime je izmenjena prethodna odredba, da se vrši evidentiranje osnovice ili naknade pomoću pretpostavljenih iznosa kada nije dobijen račun.

Ovim navedenim izmenama je formalno umanjenja odgovornost poreskih obveznika na rok od godinu dana a poreski postupak i evidencije će biti trajno upropaštene.
O smanjenju prihoda o PDV ćemo tek analizirati nakon godinu dana.
Sve argumente koje smo naveli,  koje je Računovodstvena komora Srbije uputila u formi,  Zahteva za odlaganje primene Obrasca POPDV, koji smo dostavili Vladi Srbije, Ministru Ministarstva finansija i Predsedniku Republike Srbije, podržavamo i dalje i nastavićemo da nadležne ubedimo,  da  shvate,  da ovim upropaštavaju PDV evidencije i za poreski postupak i za poreske obveznike, sa nesagledivim posledicama za budžet Srbije, a sve će ukupno dovesti do pogoršanja poslovnog ambijenta i pogoršanja pozicije Srbije na Doingbusines listi.
Ovo ignorisanje, argumentovanih  zahteva, da se odloži primena Obrasca POPDV u ovoj formi, kao neprimenjevog i štetnog za poerski postupak i poslovnu praksu, koju je podržalo  hiljade računovođa u Srbiji i poreskih obveznika,  je zaista tužna vest,  kojom se podriva Srbija iznutra, poreski sistem, poreske evidencije i muče poreski obveznici.

Posledice će se sagledavati naknadno,  kao i kada je ukinuta SDK, 2003.g. sa nesagledivim posledicama za Republiku Srbiji i poreski sistem.

Ovim lošim rešenjem se vraća unazad sve što je dobro urađeno u reformi Poreske uprave u čemu smo učestvovali kroz Objedinjenu naplatu poerza i doprinosa i uvođenje elektronskih poreskih prijava, što je značilo poboljšanje poslovnog ambijenta za rad i poreskih obevznika i Poreske uprave.

Ovim povodom,  Računovodstvena komora Srbije će uskoro održati konferenciju za štampu i upoznati javnost,  koliko je ovo štetan propis za Republiku Srbiju, Poresku upravu i sve PDV obveznike kao i računovođe koji vode poslovne knjige za PDV obveznike.


Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Obrazac POPDV Sl.glasnik 48 2018

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *